Bel ons: 070 891 00 00

Gedifferentieerde premie Werkhervattingskas 2023

De Belastingdienst zal binnenkort de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas beschikking 2023 naar werkgevers versturen. Hierin staat onder andere de Werkhervattingskas-premie die bestaat uit de WGA- en ZW-premie. In 2023 krijgen werkgevers in totaal een premieverhoging opgelegd van €1,84 miljard. Enkele jaren gelden was dat nog €849 miljoen. Hieronder staan de aandachtspunten voor de Werkhervattingskas 2023.

Gedifferentieerde premie Werkhervattingskas 2023

De hoogte van het gedifferentieerde premie Whk wordt bepaald door een aantal elementen. De verschillende elementen worden op de Whk beschikking uitgebreid toegelicht. Naast de sectorale premiepercentages voor de WGA- en ZW-premie zijn vooral de uitkeringslasten bepalend voor de hoogte van het Whk-premiepercentage. De uitkeringslasten zijn verdeeld in twee premiecomponenten: WGA- en ZW-uitkeringen. De hoogte van deze uitkeringen staan op de specificatie van de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas beschikking 2023.

Weten hoe u Whk-premie verhoging kunt voorkomen?

LEES VERDER

Bezwaar maken Werkhervattingskas beschikking 2023

Door het indienen van een bezwaar bij de Belastingdienst kan het zijn dat de hoogte van de genoemde uitkeringen omlaag worden gebracht. Hierdoor kan ook het percentage Whk omlaag gaan. Werkgevers hebben een bezwaartermijn van zes weken na dagtekening om bezwaar te maken op de Whk beschikking. Na de bezwaartermijn kan alleen nog een herzieningsverzoek worden ingediend.

Maximum premieloon 2023

Het maximum premieloon voor het jaar 2023 bedraagt €66.956 op jaarbasis. Dit was in 2022 €59.706. De premies werknemersverzekeringen worden berekend tot het maximum premieloon, het loon boven deze grens is vrijgesteld voor de premies werknemersverzekeringen. Werkgevers moeten voor werknemers, waarvan het loon hoger is het huidige maximum premieloon, fors meer premies gaan afdragen in 2023.

Weten hoe u Whk-premie verhoging kunt voorkomen?

LEES VERDER

Werkgeversgrootte Werkhervattingskas-premie

De werkgeversgrootte is een belangrijke factor voor het vaststellen van de Whk-premie Het gemiddelde premieplichtig loon is voor 2023 vastgesteld op €36.200 (2022: €35.300). Op basis van de (totale) premieplichtige loonsom worden werkgevers als ‘kleine werkgever’, ‘middelgrote werkgevers’ of ‘grote werkgever’ ingedeeld.

Kleine werkgever

De premieloongrens voor de werkgeversgrootte van kleine naar middelgrote werkgever stijgt in 2023. De premieloongrens 2023 van een ‘kleine werkgever’ stijgt naar een premieplichtig loonsom €905.000 (25 x €36.200). In 2022 was dat €882.500 (25 x €35.300). Een kleine werkgever heeft een premieplichtig loonsom van ≤25 maal het gemiddelde premieplichting loon. De groep ‘kleine werkgever’ zal hierdoor dus groter worden. Kleine werkgevers betalen louter de sectorale WGA- en ZW-premie. Deze groep werkgevers kunnen geen WGA- en ZW-premieverhogingen opgelegd krijgen.

Middelgrote werkgever

Werkgevers met een premieplichtig loonsom tussen >25 en ≤100 maal het gemiddelde premieplichting loon worden als middelgrote werkgever ingedeeld. De premieloongrens voor middelgrote werkgevers in 2023 ligt tussen >€905.000 en ≤€3.620.000. Middelgrote werkgevers kunnen een WGA- en ZW-premieverhogingen opgelegd krijgen bovenop de sectorale premies.

Grote werkgever

Een werkgever met een premieplichtig loonsom van >€3.620.000, oftewel >100 maal het gemiddelde premieplichtig loon (€36.200), wordt als grote werkgever ingedeeld. Grote werkgevers kunnen een WGA- en ZW-premieverhogingen opgelegd krijgen bovenop de sectorale premies.

Sectoraansluiting controleren

Zowel de WGA- als de ZW-premie worden door sectorale premiepercentages bepaald. Een onjuiste sectorindeling kan ervoor zorgen dat er jarenlang te veel premies worden afgedragen. Controleer daarom jaarlijks de sectoraansluiting. Lees ook: Sectorale premiepercentages WGA en ZW 2023.

Klopt uw sectorindeling nog wel? Betaal niet te veel premie!

LEES VERDER

Werkhervattingskas-check 2023

Met de Werkhervattingskas-check voorkomt u onterechte verhoogde WGA- en ZW-premies. Staan er WGA- en/of ZW-uitkeringslasten op uw Whk beschikking, dan kan de Whk-check loonkostenbesparing realiseren. Vengroot neemt de communicatie met de Belastingdienst en het UWV uit handen en verstuurt de Whk bezwaren met juridische onderbouwing. De Whk-check wordt op no cure no pay basis uitgevoerd. Geen premie verlaging mogelijk? Dan ontvangt u geen factuur!

Benieuwd of u kunt besparen op de Werkhervattingskas 2023. Onze specialisten staan u graag vrijblijvend te woord.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden

Gerelateerde artikelen

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedIn, Facebook, Instagram, Twitter en YouTube

To search, begin typing