Bel ons: 070 891 00 00

AOW-leeftijd wordt in 2028 verhoogd

De AOW-leeftijd wordt in 2028 verhoogd met drie maanden. De AOW-leeftijd is de leeftijd waarop mensen recht hebben op AOW. Vanaf 1 januari 2028 wordt de leeftijdsgrens verhoogd van 67 jaar naar 67 jaar en drie maanden. Minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen heeft deze verhoging via een brief met de Tweede Kamer gedeeld. Reden om de AOW-leeftijd te verhoging komt door een berekening van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor de levensverwachting in 2028. De AOW-leeftijd blijft 67 jaar tot en met 2027.

In het Pensioenakkoord (2019) is afgesproken dat de AOW-leeftijd minder snel zou gaan stijgen. De AOW-leeftijd steeg toen meer met de levensverwachting. Nu is in de wet vastgelegd dat voor iedere 4,5 maand dat Nederlanders naar verwachting langer leven, de AOW-leeftijd automatisch met drie maanden wordt verhoogt. Dit gebeurt op basis van de jaarlijkse CBS-prognose voor de resterende levensverwachting van 65-jarigen.

Wat is AOW

AOW staat voor Algemene Ouderdomswet. De AOW is een basispensioen voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt. Mensen hebben recht op de AOW als ze verzekerd zijn geweest voor de AOW. Dit is meestal het geval als iemand in Nederland werkt of woont. De hoogte van een AOW-uitkering is afhankelijk van een aantal factoren, namelijk:

  • Woonsituatie (alleenstaande / getrouwd / samenwonend);
  • Aantal jaren dat iemand in Nederland gewoond of heeft gewerkt.

Besparen op werkgeverslasten met aanvullende pensioenregeling

Met de Pensioen-softwaretool voldoet u als werkgever aan de zorgplicht, bespaart u op de werkgeverslasten en biedt u uw werknemers een beter pensioen perspectief. Lees verder.

Vaststellen AOW-leeftijd

Voor het vaststellen van de AOW-leeftijd kijkt de wet vijf jaar vooruit. Vorig jaar was de verwachting van het CBS dat 65-jarigen in 2027 een levensverwachting van 20,93 jaar zouden hebben. Dat was hoger dan de jaren daarvoor, maar niet genoeg voor een automatische verhoging van de AOW-leeftijd. De AOW-leeftijd bleef daarom 67 jaar. Dit jaar is de verwachting dat 65-jarigen in 2028 een levensverwachting van 21,05 jaar hebben. De AOW-leeftijd stijgt daarom mee naar 67 jaar en drie maanden.

Levensverwachting en AOW

De levensverwachting neemt sinds de invoering van de AOW in 1957 ieder jaar met ongeveer een maand toe. Tijdens de coronapandemie zijn er meer mensen overleden dan normaal en daalde de levensverwachting, maar het CBS verwacht dat de levensverwachting weer snel teruggaat naar het oude niveau. De prognose van de levensverwachting is onderdeel van de jaarlijkse bevolkingsprognose van het CBS. Deze beschrijft de meest waarschijnlijke toekomstige ontwikkeling van de Nederlandse bevolking.

AOW-leeftijd wordt in 2028 verhoogd. Meer weten hierover?

Heeft u een vraag over dit onderwerp? Stel die dan hieronder.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden

Gerelateerde artikelen

Volg ons op social media.
Vengroot is te vinden op LinkedIn, Facebook, Instagram, Twitter en YouTube

To search, begin typing